woensdag

Hoe staat de maatschappij tegenover licht verstandelijke beperkten?

De maatschappij moet een grotere rol gaan spelen in de dagbesteding van mensen met een licht verstandelijke beperking. Met ons onderzoek proberen we erachter te komen hoe we dit kunnen verwezenlijken. Als wij de brug tussen licht verstandelijk beperkten en de maatschappij willen slaan, zullen we moeten weten hoe beide partijen hier in staan.
De dagbesteding moet meer in de maatschappij komen te staan, maar hoe tolerant is de maatschappij eigenlijk? En wil de cliënt wel in de maatschappij geplaatst worden? Om er achter te komen hoe de maatschappij tegen licht verstandelijk beperkten aankijkt, hebben we een online enquête gehouden. Deze enquête is via facebook verspreid en door 114 mensen ingevuld. Bedankt daarvoor! In deze blog vind je in het kort de belangrijkste resultaten.

Opvallend aan de uitkomsten is dat bijna iedereen (ruim 80%), ook al is het via via, iemand met een beperking kent. Mensen met een licht verstandelijke beperking worden niet zielig gevonden. Het grootste deel van de respondenten staat open voor mensen met een licht verstandelijke beperking, terwijl dezelfde respondenten vinden dat de maatschappij niet open genoeg is voor mensen met een beperking. 65% vindt dat mensen met een licht verstandelijke beperking niet voldoende worden geaccepteerd en 73% vindt dat ze in een hokje geplaatst worden. 
Voor ons is het interessant om te kijken hoe dit dan kan, want als het grootste deel aangeeft open te staan voor mensen met een licht verstandelijke beperking, zou je zeggen dat de maatschappij ook voldoende openstaat.

Daarnaast is gedrag ook een onderwerp waar we ons op gaan focussen. Maar liefst 56% geeft namelijk aan zich anders te gedragen bij mensen met een beperking en 42% van de respondenten zegt niet altijd te weten hoe hij/zij zich moet gedragen bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Het is interessant om te kijken of we dit ruimtelijk kunnen oplossen. 

Dit zijn even snel de belangrijkste voorlopige conclusies. We zijn bezig om ook op andere manieren de mening en behoefte van de maatschappij te onderzoeken. Deze enquête heeft vooral gezorgd voor een paar focuspunten waar we mee verder kunnen gaan.

We houden jullie op de hoogte!