woensdag

Dagbesteding onder de loep



















Wij zijn zeven masterstudenten Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Zwolle. Wij doen gedurende een jaar parttime onderzoek voor ’s Heeren Loo. In dit onderzoek staan de dagbesteding van de cliënt en de rol van de maatschappij centraal. We bekijken de huidige dagbesteding en werken toe naar een concept om dit te verbeteren. Om dit te bereiken, gaan we ons in vier onderwerpen verdiepen. Met deze kennis en onze kennis van interieurarchitectuur hopen wij de brug tussen cliënten en maatschappij te kunnen slaan.

De cliënt
Allereerst willen we de behoefte van de cliënt weten. Hoe ziet de perfecte dagbestedingslocatie eruit? Hoe gaan cliënten met elkaar om? Kunnen cliënten van elkaar leren?
De uitdaging zit hier in de manier van onderzoeken, want hoe krijgen we de antwoorden die we willen? Momenteel zijn we verschillende methodes aan het ontwerpen en proberen. Zo hebben we een maquette waarin cliënten een dagbestedingslocatie kunnen creëren zoals zij deze graag zouden zien.

Ouders en specialisten
De ouders van cliënten spelen een belangrijke rol in het leven van de cliënt. Zij worden betrokken bij de keuze voor dagbesteding en hebben ook een beeld van wat het beste voor hun zoon of dochter is. Daarnaast zullen ouders en specialisten, zoals verpleging of een orthopedagoog, wellicht informatie kunnen geven, die leidt tot beter begrip van de cliënt.

Locaties van dagbesteding
Locaties hebben een belangrijk aandeel in de kwaliteit van dagbesteding. Om locaties te beoordelen op geschiktheid voor dagbesteding willen we een manier ontwikkelen om de kwaliteiten van locaties vast te leggen. Op deze manier kunnen huidige en nieuwe locaties snel beoordeeld worden.

De maatschappij
Met het oog op de veranderingen in de wetgeving, wordt de rol van de maatschappij steeds groter. We hopen met ons uiteindelijke concept voor dagbesteding aan te sluiten bij deze veranderingen.
Aan de andere kant proberen we te onderzoeken of de behoefte naar een brug tussen cliënt en maatschappij er wel is. Hoe tolerant is de maatschappij bijvoorbeeld en wil de cliënt wel in de maatschappij geplaatst worden? Door middel van bijvoorbeeld enquêtes, interviews en workshops proberen we beide behoeftes in kaart te brengen.

Gigi Booi, Debbie van Dijk, Marleen Garstenveld, Stephanie Klein Holkenborg,
Jessica Schraa, Manon Stadler, Jip Zewald 


Vanuit ’s Heeren Loo Zorggroep zijn Auke van der Zwaag, Hoofd Dagbesteding regio Midden NL, en Cornelis Poppe, projectleider Vastgoed, betrokken bij dit onderzoek.