woensdag

Eerste toetsing van de maquette


Woensdag 12 februari stonden de eerste afspraken gepland om te kijken hoe de maquette in zijn huidige vorm functioneert. Met de maquette proberen we te onderzoeken hoe een cliënt zijn ideale werkplek eruit ziet.
De dag begon met een afspraak bij Orsjineel in Ermelo, dagbesteding in de vorm van een kunstatelier (http://www.orsjineel.nl/). Toen we binnenkwamen werd net de laatste koffie en thee opgedronken en de taken werden verdeeld. De cliënten gingen aan het werk en wij overlegden kort met de begeleiders over wat we wilden en of ze dachten dat dit ging werken. Zij vonden vooral dat we het zelf moesten ondervinden want daar zouden we natuurlijk het meeste van leren. We konden dus gewoon beginnen!

De eerste, enthousiaste cliënt was al gauw gevonden en stond te popelen om met het ‘poppenhuis’ bezig te gaan. Het is ons erg meegevallen hoe goed de cliënten de maquette begrepen. Tijdens het werken met de maquette stelden we verschillende vragen om te achterhalen waarom een cliënt voor het ene koos en niet voor het andere. Het was erg leuk om de verschillen in aanpak tussen de verschillende cliënten te zien. De ene legde de focus op zijn werkplek, terwijl een ander de omgeving buiten belangrijk vond. Aan het eind van de ochtend hadden we vier cliënten gesproken en was het bij Orsjineel tijd voor de lunch. Voor ons dus tijd om te gaan. We namen afscheid en gingen lunchen bij het theehuis op het terrein van ’s Heeren Loo.

’s Middags hadden we een afspraak bij de werkwijzer, een dagbestedingslocatie waar arbeidsmatige werkzaamheden worden uitgevoerd (http://werkwijzer-paperasserie.nl/). Hier hebben vijf cliënten met de maquette de voor hun ideale werkplek gecreëerd. Ondertussen hebben we ook het centrum van Ermelo verkend. Bij toeval zagen we het logo van ’s Heeren Loo in een winkeltje. Het bleek een winkeltje te zijn die spullen van verschillende zorginstellingen verkoopt. Verder kwamen we ’s Heeren Loo niet tegen in het centrum.
Toch best intensief zo’n dag, dus aan het eind van de dag gingen we moe weer in de trein terug naar huis. Wel een geslaagde dag! Binnenkort gaan we de maquette toetsen in Apeldoorn.